Aandeelhouders van Ballast Nedam die hun aandelen nog niet hebben aangemeld voor het bod van Renaissance moeten erop rekenen dat het Turkse bouwbedrijf alles zal doen om 100 procent van de aandelen in handen te krijgen. 

Dat stelt Renaissance maandag bij het gestand doen van zijn bod op de Nederlandse branchegenoot.

Renaissance verlaagde begin september zijn bod op Ballast Nedam van 1,55 euro naar 0,30 euro per stuk en kan inmiddels aanspraak maken op een belang van in totaal 66,6 procent in het bedrijf. Aandeelhouders die nog niet hebben ingestemd met het bod kunnen dit nog tot 30 november doen.

Het Turkse bedrijf waarschuwt tegenstanders van de overname voor ''significante gevolgen'' als ze vasthouden aan hun aandelen. Zo zal de noodzakelijke kapitaalinjectie in Ballast Nedam dan via de uitgifte van nieuwe aandelen plaatsvinden, waardoor het belang van de oude aandeelhouders aanzienlijk zal verwateren.

Renaissance pompt bij aanmelding van minstens 95 procent van de stukken 47,6 miljoen euro aan extra kapitaal in Ballast Nedam. Als minder stukken worden aangeboden, wordt de kapitaalinjectie gewijzigd in een claimemissie van 20 miljoen euro en een lening van 27,6 miljoen euro.

Ballast Nedam balanceert al tijden op de rand van de afgrond. De onderneming kampt al geruime tijd met verliezen op projecten die jaren geleden tegen te lage vergoedingen werden aangenomen en rapporteerde in september een nieuwe strop van circa 20 miljoen euro. Dat verlies werd door Renaissance Construction aangegrepen om zijn overnamebod met een ongekende 80 procent te verlagen.