De Europese aandelenbeurzen lieten maandagmiddag een wisselend beeld zien. In Amsterdam stond de AEX-index een fractie hoger.

De toegenomen terreurdreiging na de terroristische aanslagen in Parijs zorgde voor flinke koersverliezen voor de aandelen op het gebied van luchtvaart en toerisme.

De AEX stond omstreeks 15.45 uur licht hoger op 453,71 punten. De MidKap klom 0,5 procent naar 678,97 punten. De CAC40-index in Parijs noteerde 0,1 procent in de min. Frankfurt en Londen wonnen tot 0,3 procent.

In de hoofdindex op het Damrak was Shell de sterkste stijger met een winst van 2,1 procent. Staalproducent ArcelorMittal (plus 1,8 procent) en Ahold (plus 1,4 procent) completeerden de top 3.

Air France-KLM

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte in de MidKap 5,4 procent door de vrees dat mensen minder zullen gaan reizen vanwege de toegenomen terreurdreiging. In Frankfurt leverde Lufthansa 1,8 procent in. In Londen verloor IAG Group, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 3,3 procent. De Franse hotelgroep Accor daalde in Parijs bijna 5 procent.

Op het Damrak kende Macintosh een opmerkelijk koersverloop. Het aandeel zakte 6,6 procent, na een eerdere winst van 26 procent. Het detailhandelsbedrijf verkoopt zijn woonwinkelketen Kwantum aan investeerder Gilde Equity Investment en gebruikt de opbrengst om zijn schuld verder af te lossen.

KBC

In Brussel won KBC 2,8 procent. De Belgische financiële groep boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) zakte 1,4 procent in Stockholm, na tegenvallende verkoopcijfers over oktober.

De euro stond op 1,0713 dollar, tegen 1,0725 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 40,84 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,6 procent tot 44,20 dollar per vat.