De Chinese yuan lijkt klaar om toe te treden tot het clubje van belangrijke wereldwijde valuta van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Medewerkers van het IMF hebben een positief advies uitgebracht. Naar verwachting stemt het bestuur van het fonds later deze maand in met de maatregel.

Het IMF heeft een speciaal mandje met valuta's dat de waarde van de zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR's) bepaalt. Die SDR's vormen als het ware de munteenheid die het IMF hanteert voor het betalingsverkeer met zijn lidstaten.

Verklaring

IMF-topvrouw Christine Lagarde bracht het positieve advies via een verklaring naar buiten. De waarde van de IMF-munt wordt nu nog bepaald op basis van de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen en de Britse pond.

In China is positief gereageerd op het nieuws. Volgens de Chinese centrale bank is de toetreding van de yuan zowel goed voor China als voor de rest van de wereld.

Internationale transacties

De medewerkers van het IMF hebben onder meer vastgesteld dat de yuan inmiddels veel wordt gebruikt voor internationale transacties en dat de munt op grote schaal wordt verhandeld op de valutamarkten. Dat zijn belangrijke criteria voor opname in het IMF-mandje.

De Chinese overheid besloot enkele maanden terug om de waarde van de yuan sterker te koppelen aan ontwikkelingen in de markt. De munt zakte vervolgens in korte tijd flink in waarde en dat zorgde voor veel onrust op de financiële markten. Het IMF noemde het nieuwe wisselkoersmechanisme echter een welkome stap.