Afgelopen kwartaalseizoen bracht opnieuw meevallende cijfers van beursbedrijven. Toch reageerden beleggers niet altijd meteen positief. 

Dit stellen analisten in een rondgang.

"Over het algemeen waren de kwartaalcijfers niet eens zo slecht", vertelt Ron van der Does, marktanalist bij IG Nederland, hoewel hij opmerkt dat veel fondsen niet echt beloond zijn voor de cijfers.

Hij noemt onder andere Ahold dat volgens Van der Does met prima cijfers kwam. "Het aandeel ging daarop wel wat omhoog, maar fondsen die met slecht nieuws kwamen zoals Delta Lloyd en Aegon werden harder afgestraft."

Slecht nieuws

"Het lijkt er een beetje op dat beleggers slecht nieuws zoeken om een daling goed te praten. Maar over het algemeen, kan ik niet zeggen dat de cijfers slecht waren."

"Vooralsnog hebben bestuursvoorzitters aangegeven de jaarverwachtingen te halen, dus je zou geen negatieve cijfers mogen verwachten. Het blijft een heel voorzichtig economisch herstel en dat zie je terug in de bedrijfsresultaten."

Uit een overzicht blijkt dat zeven van de dertien beursgenoteerde bedrijven die nettoresultaten rapporteerden de cijfers zag verbeteren op jaarbasis. Op kwartaalbasis zagen maar drie ondernemingen hogere resultaten.

China

Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, vindt de cijfers ook meevallen. Wat Versteeg onder andere opviel was de lage impact van China. “In augustus zagen we dat de beurs wegzakte door China.” Eind augustus noteerde de Chinese beurs op bepaalde momenten 7 tot 8 procent in de min.

Beleggers vreesden voor een verdere afkoeling van de Chinese economie. Ook anders aandelenbeurzen, waaronder Amsterdam, daalde de koersen. Maar “halverwege het kwartaalseizoen bleek het effect wel mee te vallen.”

Stijgende dollar

Voor het komende kwartaal verwacht Versteeg een positief effect van de stijgende dollar. Sinds begin oktober is de dollar in waarde gestegen van 0,89 euro naar 0,93 euro op 13 november. Multinationals zoals Shell, Ahold en Unilever hebben veel activiteiten in de VS waardoor zij in euro’s meer gaan verdienen.  

Volgens Versteeg profiteerden ondernemingen verder van lage energiekosten met de lage olieprijs. Ook hadden de kostenbesparingen die eerder werden doorgevoerd effect. Voor het huidige kwartaal verwacht Versteeg dat de resultaten blijven meevallen. De dollar blijft waarschijnlijk hoog waardoor ook de resultaten gestimuleerd worden.