Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis blijft bij zijn verwachting dat de nettowinst (inclusief resultaat deelnemingen) dit jaar lager zal uitvallen dan de recordwinst van 490 miljoen euro die in 2014 in de boeken werd gezet. 

Dat maakte Boskalis vrijdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

Volgens Boskalis werd een goed derde kwartaal gedraaid, met een omzet die licht hoger was dat de gemiddelde kwartaalomzet in het eerste halfjaar. Wel blijven de marktomstandigheden uitdagend, met name in de offshore-energiemarkt.

De orderportefeuille ging met 6 procent omlaag tot 2,8 miljard euro. Dat komt voor een belangrijk deel door het aflopen van het omvangrijke Suezkanaalproject.

Boskalis denkt dat in de rest van het jaar de marktomstandigheden onveranderd lastig zullen blijven. Het bedrijf had eerder al aangegeven dat in de tweede helft de bezetting en de marges zouden teruglopen, na een buitengewoon druk eerste halfjaar.

Reacties

De handhaving van de winstprognose was verwacht, hoewel in het verleden de outlook na het derde kwartaal werd verhoogd. Dat schrijft Rabobank in een reactie op het tussentijdse handelsbericht.

Volgens Rabo zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van volgend jaar wel meer onzeker geworden, door de zwakkere offshore-markt. Daardoor kan de winst onder druk komen te staan, denkt de bank.

Boskalis meldde in het handelsbericht niets over de plannen met Fugro, waarin het bedrijf een belang heeft van circa 25 procent. Rabo denkt nog steeds dat Boskalis de bodemonderzoeker geheel wil overnemen, al is de timing zeer onzeker. Het advies voor Boskalis is hold.

Orderportefeuille

KBC Securities stelde dat het bericht van Boskalis geen verrassingen bevatte en de onderliggende trends onderstreepte. KBC heeft een accumulate-advies voor het aandeel.

Kepler Cheuvreux (reduce) gaf aan dat de zwakke offshore-markt eindelijk druk begint uit te oefenen op de orderontvangst. De orderportefeuille kromp met 6 procent in vergelijking met het einde van de eerste helft van dit jaar.

ING (hold) zei dat het handelsbericht in lijn met de verwachtingen lag. Vanwege de moeilijke marktomstandigheden blijft de bank voorzichtig over de koers op de korte en middellange termijn.

Goed kwartaal

Theodoor Gilissen verklaarde dat Boskalis qua resultaat en bezetting een goed kwartaal heeft gehad, maar dat er een duidelijke afzwakking van de markten is, met name offshore energie. Het advies is 'niet-aanbevolen'.