Op de Europese aandelenmarkten is in stijl een einde gekomen aan de slechtste beursweek sinds september.

Zorgen om de wereldeconomie en onzekerheid over een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten volgende maand leidden opnieuw tot stevige koersverliezen.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1,4 procent lager op 453,55 punten. Ten opzichte van vorige week vrijdag komt dat neer op een verlies van 3,5 procent. De MidKap zakte 1 procent tot 675,34 punten. Op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen de hoofdgraadmeters tot 1 procent omlaag.

De sterkste daler in de AEX was Boskalis. De baggeraar en maritiem dienstverlener liet in een handelsbericht weten een goed derde kwartaal te hebben gehad, maar stelde toch teleur door te blijven hameren op de lastige marktomstandigheden. Het aandeel verloor 4,8 procent.

KPN

Slechts 3 van de 25 hoofdfondsen in Amsterdam wisten het hoofd boven water te houden. Telecombedrijf KPN was met een winst van 1,7 procent de sterkste stijger, terwijl tankopslagbedrijf Vopak en verzekeraar Aegon allebei 0,7 procent meer waard werden.

Bij de middelgrote fondsen voelde SBM Offshore de druk van de opnieuw dalende olieprijzen. De leverancier van boor- en opslagschepen aan olie- en gasproducenten was de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 4,2 procent.

Galapagos 

Galapagos volgde met een min van 3,4 procent. Het biotechnologiebedrijf dook in de eerste negen maanden fors dieper in het rood. Flow Traders (plus 4 procent) was de sterkste stijger in de MidKap. De beursintermediair liet weten afgelopen kwartaal recordresultaten te hebben behaald.

In Zürich werd Syngenta meer dan 5 procent meer waard. Na de Amerikaanse branchegenoot Monsanto heeft nu het Chinese staatsbedrijf ChemChina zijn zinnen gezet op de Zwitserse zadenhandelaar. Syngenta, dat ook in Nederland enkele vestigingen heeft, zou een eerste bod van circa 39 miljard euro echter hebben geweigerd.

De euro was 1,0725 dollar waard, tegen 1,0769 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,7 procent tot 40,65 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en werd verhandeld voor 43,76 dollar per vat.