OCI heeft in het derde kwartaal zijn omzet en bedrijfsresultaat zien dalen door tegenvallers in de productie in Algerije en Egypte.

Dat meldt het in Amsterdam genoteerde Egyptische kunstmestbedrijf donderdag.

De verkopen van OCI werden vorig kwartaal gedrukt door een onverwachte sluiting van een deel van de productiecapaciteit in het Algerijnse Solfert. Daarnaast was de toevoer van gas in Egypte beperkt.

Daardoor vielen de omzet en het bedrijfsresultaat (ebitda) van het concern lager uit dan in het tweede kwartaal van dit jaar en het derde kwartaal van 2014, zei OCI zonder concrete bedragen te noemen.

De totale verkopen van OCI krompen vorig kwartaal met 18,5 procent op jaarbasis, naar 1,6 miljoen ton kunstmest en industriële chemische producten. De eigen productie zakte met ruim een vijfde in.

De activiteiten in Europa en de Verenigde Staten liepen daarbij volgens het bedrijf goed. Die activiteiten worden grotendeels verkocht aan het Amerikaanse CF Industries. OCI verwacht die in augustus aangekondigde deal in de eerste helft van 2016 af te kunnen ronden.

Verwachtingen

De resultaten van OCI voldoen niet aan de verwachtingen, stelt analist Frank Claassen van Rabobank. OCI laat weten dat de omzet en het bedrijfsresultaat vorig kwartaal lager waren dan in het tweede kwartaal en dan een jaar eerder.

Volgens Claassen werd hier op een verbetering gerekend. De analist vindt het wel hoopgevend dat de problemen met de gastoevoer in Egypte lijken te verminderen.

Rabo heeft het aandeel OCI op zijn favorietenlijst staan. Volgens Claassen is het bedrijf na de voorgenomen verkoop van de Europese en Amerikaanse activiteiten veel meer waard dan nu uit de beurskoers blijkt. Ook het aandeel van de kopende partij, CF Industries, weerspiegelt volgens hem nog niet de verwachte voordelen van de deal.

OCI stond donderdag rond 9.20 uur 1 procent in de min op 24,79 euro.