Het Duitse internationaal actieve energieconcern RWE zag over de eerste negen maanden van het jaar de winst krap een derde lager uitvallen dan over dezelfde periode een jaar eerder.

Het moederbedrijf van het Nederlandse Essent kampt net als branchegenoten met de gevolgen van de lage prijs voor stroom.

Na de eerste drie kwartalen van het jaar resteerde een aangepaste nettowinst van 545 miljoen euro, waar een jaar eerder 763 miljoen euro overbleef. Dat is exclusief de opbrengsten van de verkoop van dochteronderneming Dea in het eerste kwartaal van het jaar.

De energiereus gaf donderdag aan "net aan" te zullen voldoen aan de eerder afgegeven winstverwachting voor het hele jaar. Daarbij wordt gerekend op een aangepaste nettowinst van 1,1 tot 1,3 miljard euro.

Kernenergie

Volgens topman Peter Terium van RWE zijn niet alleen dalende stroomprijzen debet aan de magere resultaten. Het concern kampt volgens hem ook met het besluit van de Duitse overheid om te stoppen met kernenergie en versneld over te gaan op duurzame energie.

Bij RWE-dochter Essent, dat behalve in Nederland ook actief is in België, steeg de operationele winst met 72 procent tot 165 miljoen euro. Volgens het concern speelde het weer hierbij een belangrijke rol. Daarnaast was het bedrijf naar eigen zeggen succesvol met het winnen van nieuwe klanten.

RWE handhaafde de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat (ebitda) van Essent, dat ,,significant" hoger zal uitvallen dan een jaar eerder.