Siemens heeft in het afgelopen kwartaal, het laatste van zijn gebroken boekjaar, een derde minder winst geboekt dan een jaar eerder.

Het Duitse technologieconcern heeft onder meer last van de lage energieprijzen, die zorgen voor een zwakkere vraag naar installaties vanuit de olie- en gasindustrie.

Siemens wist mede dankzij de sterke dollarkoers de omzet in het vierde kwartaal nog wel met 4 procent op te voeren naar 21,3 miljard euro. Zonder wisselkoerseffecten zou sprake zijn geweest van een daling. Onder de streep bleef 1 miljard euro over, tegen 1,5 miljard euro een jaar eerder.

Over het gehele boekjaar kwam Siemens uit op een winst van 7,4 miljard euro. Daarvan kwam 3 miljard uit de verkoop van onderdelen. Het bedrijf was ruim 800 miljoen euro kwijt aan vertrekregelingen voor de duizenden werknemers die het bedrijf door reorganisaties hebben moeten verlaten.

Siemens verhoogde donderdag ook zijn dividend en lanceerde een nieuw aandeleninkoopprogramma met een omvang van 3 miljard euro. Het vorige inkoopprogramma, van 4 miljard euro, werd onlangs afgerond.