Supermarktconcern Ahold stond woensdag bij de sterkste stijgers op een positief gestemde beurs in Amsterdam.

Ook elders in Europa gingen de beurzen omhoog.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent hoger op 469,20 punten. De Midkap klom 0,4 procent tot 693,59 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

Ahold noteerde een plus van 3,4 procent na een sterke omzetgroei in het afgelopen kwartaal. De eigenaar van Albert Heijn verwacht de fusie met zijn Belgische branchegenoot Delhaize (plus 3,6 procent in Brussel) voor medio 2016 af te ronden.

Telecombedrijf KPN deed het eveneens goed bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van 4,5 procent.

Delta Lloyd

Delta Lloyd poetste een eerder koersverlies weg en sloot 4,8 procent in de plus. Daarmee was het aandeel koploper in de AEX. Eerder op de dag daalde de koers van de verzekeraar nog meer dan 4 procent. Delta Lloyd raakte dinsdag nog bijna 13 procent kwijt door zorgen over zijn kapitaalpositie.

In Kopenhagen won Carlsberg 8,1 procent. De Deense bierbrouwer haalt onder leiding van de Nederlandse topman Cees 't Hart de bezem door de organisatie en schrapt tweeduizend banen.

Talktalk

Het Britse telecombedrijf Talktalk, dat onlangs werd getroffen door een computerinbraak, klom in Londen meer dan 13 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. In Frankfurt werden de resultaten van wasmiddelen- en lijmproducent Henkel (plus 6,7 procent) positief ontvangen. De Duitse lampenfabrikant Osram Licht kelderde daarentegen ruim 28 procent na teleurstellende cijfers.

In Milaan ging Unicredit licht omlaag. De Italiaanse bank kondigde aan meer dan achttienduizend banen te gaan schrappen.

De euro was 1,0739 dollar waard, tegen 1,0689 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,6 procent tot 43,06 dollar. Brentolie kostte 2,6 procent minder en werd verhandeld voor 46,20 dollar per vat.