ABN Amro gaat op 20 november naar de beurs in Amsterdam. 

In mei zette het kabinet het licht al op groen voor de verkoop van de staatsbank. Dinsdag volgde de officiële aankondiging. Hoe ziet de voormalige bankgigant, die in 2007 werd opgesplitst door de drie partijen die het concern overnamen, er tegenwoordig uit?

Een profiel:

- Opgericht: ABN Amro is in zijn huidige vorm ontstaan in 2010 door de samenvoeging van de restanten van ABN Amro met Fortis Bank Nederland. De eerste voorloper van ABN Amro is de in 1824 opgerichte Nederlandsche Handel-Maatschappij.

- Organisatie: ABN Amro is voor 100 procent in handen van de Nederlandse staat. De bank telt vijftien dochterondernemingen en is vooral actief in Europa, met een zwaartepunt in Nederland. Het bedrijf bedient nog wel klanten in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië.

- Topman: Gerrit Zalm. De 62-jarige voormalig minister van Financiën trad in december 2008 toe tot het bestuur, als vicevoorzitter, en gaf vervolgens leiding aan een team dat moest zorgen voor een soepele integratie van ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Sinds 1 april 2010 is Zalm bestuursvoorzitter. Kees van Dijkhuizen is financieel directeur.

- Werknemers: In totaal telde de bank eind vorig jaar 22.215 medewerkers, van wie ruim 18.000 in Nederland. Uitzendkrachten zijn hierin buiten beschouwing gelaten. ABN Amro kondigde in november vorig jaar aan in de periode tot 2018 650 tot 1000 banen te schrappen.

- Financiële gegevens: ABN Amro haalde vorig jaar een nettowinst van 1,13 miljard euro. In het tweede kwartaal van 2015 haalde ABN Amro met een nettowinst van 600 miljoen euro het beste resultaat sinds de bank in zijn huidige vorm bestaat. In het derde kwartaal kwam de winst uit op 509 miljoen euro.