Delta Lloyd was dinsdag de gebeten hond op de Amsterdamse beurs.

De verzekeraar ging hard onderuit door de aanhoudende zorgen over zijn financiële situatie. Verder richtinggevend nieuws was nauwelijks voorhanden, de Europese aandelenbeurzen toonden bij het slot een verdeeld beeld.

De AEX-index in Amsterdam eindigde vlak op 465,20 punten. De Midkap daalde 0,6 procent tot 690,75 punten.

De beurzen in Parijs sloot vlak, Frankfurt won 0,2 procent en Londen daalde 0,3 procent.

Delta Lloyd

Delta Lloyd kelderde 12,8 procent en bungelde daarmee onderaan de AEX. Het aandeel bereikte op 6,50 euro de laagste koers sinds de beursgang in 2009.

De verzekeraar voldeed in de afgelopen maanden aan de verwachtingen, maar beleggers wachten op meer nieuws over de kapitaalpositie van het bedrijf. Zorgen over het kapitaal kostten het bedrijf de afgelopen maanden al een flink deel van zijn beurswaarde.

KPN

KPN ging aan kop met een plus van 3,1 procent. Het telecombedrijf verkocht circa 5 procent van de aandelen in Telefónica Deutschland (min 2,6 procent) voor 805 miljoen euro. KPN heeft na de verkoop nog een belang van 15,5 procent in het Duitse onderdeel.

In Londen klom Vodafone 3,9 procent na beter dan verwachte halfjaarcijfers. Het Britse telecomconcern wist weer winstgroei te realiseren en verhoogde het dividend.

Lufthansa

Lufthansa zakte in Frankfurt 1 procent. Het cabinepersoneel van het luchtvaartconcern legt voor de rest van de week het werk neer. Eerder op de dag had de Duitse luchtvaartmaatschappij aangekondigd naar de rechter te stappen om een einde aan de staking af te dwingen.

Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 44,49 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs en kostte 47,49 dollar per vat. Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) zal de olieprijs pas in 2020 herstellen tot 80 dollar per vat. De euro was 1,0689 dollar waard, tegen 1,0769 dollar bij het Europese slot op maandag.