ABN Amro keert op 20 november terug op de beurs in Amsterdam.

Dat maakt de bank dinsdag bekend samen met NLFI, de stichting die de deelnemingen van de overheid in financiële instellingen beheert.

NLFI verkoopt 188 miljoen certificaten van aandelen, hetgeen naar verwachting tussen de 3 en 3,8 miljard euro oplevert.

Dit bedrag kan oplopen tot ruim 4,3 miljard euro als de begeleidende banken bij grote belangstelling ten volle gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen.

De aangeboden certificaten vertegenwoordigen een vijfde van alle bestaande aandelen ABN Amro. Een aandeel in de bank moet tussen de 16 en 20 euro per stuk gaan kosten. De waarde van de bank wordt nu geschat tussen de 15 en 19 miljard euro. 

'Logische stap'

"Verheugd kondigen wij vandaag de lancering van onze beursgang aan. Het verkrijgen van een notering is een logische stap, volgend op de vooruitgang die wij hebben geboekt in onze ontwikkeling sinds ABN Amro in 2010 in haar huidige vorm is opgezet", aldus Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro.

NFLI-voorzitter Michael Enthoven ziet de toekomst van ABN AMRO als beursgenoteerde onderneming met vertrouwen tegemoet. "Wij menen dat het juiste moment is aangebroken om deze volgende stap te nemen", zei hij. De tot dusver getoonde belangstelling van investeerders noemde Enthoven "bemoedigend".

Brief Dijsselbloem

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de inschrijvingen voor aandelen in ABN Amro zijn gestart. In de brief staat dat de Raad van Bestuur beleggers gaat interesseren voor ABN Amro.

Daarnaast valt in de brief te lezen dat Nederlandse particluliere beleggers die in aanmerking komen voor de certificaten een voorkeurstoewijzing krijgen.

Video: 'Opbrengst ABN Amro nog niet te voorspellen'

'Opbrengst ABN Amro nog niet te voorspellen'
'Opbrengst ABN Amro nog niet te voorspellen'

Zie ook: Chronologie ABN Amro