Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van automaker Volkswagen naar beneden bijgesteld van A naar BBB+.

De verlaging is het gevolg van de hoge kosten die Volkswagen moet maken omdat het concern gesjoemeld heeft met de emissiewaarden van dieselauto's.

Volgens Fitch zullen de kosten van bijvoorbeeld rechtszaken, boetes en terugroepacties in de miljarden lopen. De reputatieschade die VW en zijn dochtermerken oplopen, kan eveneens geld gaan kosten, meent de firma. Fitch beschouwt de problemen als een gevolg van zwak bestuur bij de Duitse autogroep.

Fitch liet in september al weten een verlaging te overwegen. Een lager rapportcijfer van de kredietbeoordelaars kan ertoe leiden dat een bedrijf meer rente moet gaan betalen over nieuwe leningen die het afsluit.

Vorige week verlaagde ook Moody's het rapportcijfer voor langlopend schuldpapier van Volkswagen. Daarbij plakte de kredietbeoordelaar een negatief vooruitzicht wat betekent dat een verdere verlaging op korte termijn allerminst uitgesloten is. Ook Standard & Poor’s (S&P) verlaagde eerder al de kredietstatus voor Volkswagen als gevolg van het schandaal rond frauduleuze software.

VW-dossier