Bezitters van een Volkswagen in de Verenigde Staten (VS) kunnen een tegoed van 1.000 dollar tegemoet zien van het Duitse autoconcern.

De topman van de Amerikaanse tak van Volkswagen Michael Horn heeft het maandag per e-mail gemeld, na berichtgeving door het Amerikaanse persbureau AP op basis van bronnen. 

Horn noemt het "een eerste stap richting het herwinnen van het vertrouwen" van de klanten.

Het gaat om autobezitters met een kleine, 2.0-liter dieselmotor met vier cilinders. De voertuigen worden er van verdacht in werkelijkheid meer schadelijke stoffen uit te stoten dan dat er wordt gemeten tijdens het testen.

Tegoed

De klanten van Volkswagen krijgen een creditcard met daarop een tegoed van 500 dollar en een tegoedbon ter waarde van nog eens 500 dollar voor onderhoudsbeurten bij Volkswagen dealers.

Ook kunnen ze drie jaar lang gratis hulp krijgen bij pech onderweg. Gedupeerde klanten die het geld aannemen, zien daarmee niet af van een mogelijke schadeclaim. 

Sjoemelsoftware

In de VS rijden in totaal 480.000 dieselauto's met sjoemelsoftware. In werkelijkheid werd er soms tot veertig keer de toegestane hoeveelheid stikstofoxiden uitgestoten. Het gaat om modellen die tussen 2009 en 2015 zijn geproduceerd.  Wereldwijd gaat het om elf miljoen auto's van de fabrikant.

Het is onbekend of ook Nederlandse klanten van Volkswagen een vergoeding kunnen krijgen. De Nederlandse importeur van Volkswagen Pon zegt snel meer informatie te kunnen geven.