De aandelenbeurzen op Wall Street zijn maandag met verlies de handel uitgegaan. 

Het vooruitzicht dat in december voor het eerst in zes jaar de Amerikaanse rente omhoog kan gaan, zorgde voor voorzichtigheid bij beleggers.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 1 procent in het rood op 17.730,48 punten. De brede S&P 500 verloor ook 1 procent en sloot op 2078,58 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq moest ook 1 procent terug tot 5095,30 punten.

Het merendeel van de grote Amerikaanse ondernemingen heeft zijn handelsberichten inmiddels gepubliceerd. Daarbij wist ruim 70 procent de verwachtingen voor de winst te overtreffen, iets wat op het gebied van de omzet slechts voor 44 procent van de bedrijven was weggelegd.

Verdedigingsstrategie

Olie- en gasbedrijf Apache stond in de belangstelling. Volgens persbureau Bloomberg heeft het bedrijf een ongevraagd overnamebod ontvangen van een onbekende partij. Apache zou het bod hebben afgewezen en heeft naar verluidt zakenbank Goldman Sachs ingehuurd om een verdedigingsstrategie te bedenken. Het aandeel sloot ruim 13 procent hoger.

Weight Watchers hoorde ook tot de winnaars met een plus van 3,5 procent. Vrijdag nabeurs meldde investeringsmaatschappij Point72 een aanzienlijk belang in het dieetbedrijf. Vorige maand stak Oprah Winfrey al een fors bedrag in aandelen Weight Watchers.

Veilinghuis

Autoverhuurbedrijf Hertz verloor 12,6 procent. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet dan analisten voorspelden. Veilinghuis Sotheby's verloor ruim 6 procent, na de presentatie van een kwartaalverlies dat kleiner was dan een jaar eerder.

Verder stonden retailers in de schijnwerpers nadat JP Morgan zich in een rapport negatief uitliet over de sector. Onder meer Macy's (min 5,4 procent), Kohl's (min 5,6 procent) en Priceline (min 9,6 procent) verloren fors.

De euro was 1,0755 dollar waard, tegen 1,0769 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 44 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 47,27 dollar per vat.