Het internationale veilinghuis Sotheby's heeft zijn verlies in het derde kwartaal flink weten terug te brengen. Er werden meer lucratieve collecties onder de hamer gebracht en de veilingomzet kwam hoger uit.

Het nettoverlies bedroeg 17,9 miljoen dollar (bijna 17 miljoen euro), tegen 27,7 miljoen dollar in het derde kwartaal vorig jaar. De omzet liet 46 procent groei zien en kwam uit op 138 miljoen dollar.

Sotheby's boekt in het eerste kwartaal en het derde kwartaal vaak een beperkt verlies of een kleine winst. Het veilinghuis moet het vooral hebben van het tweede en vierde kwartaal, wanneer traditioneel de belangrijkste veilingen op het programma staan.

Bezien over de eerste negen maanden van het jaar, ligt het resultaat van Sotheby's (met in totaal 54,9 miljoen dollar) nu een kwart hoger dan vorig jaar.

Het bedrijf met met vestigingen in New York, Parijs, Hongkong en Londen doet de laatste tijd vooral goede zaken op het gebied van impressionistische, moderne en eigentijdse kunst. Afgelopen week ging bij een veiling op dit gebied in drie dagen tijd maar liefst 780 miljoen dollar aan kunst onder de hamer. Er werd onder meer een schilderij van Vincent van Gogh geveild voor 54 miljoen dollar.