Cabinepersoneel bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa staakt ook dinsdag. De acties treffen dan verre vluchten van en naar Frankfurt en München, en kortere routes met Düsseldorf als vertrek- of aankomstluchthaven. 

Dat maakt de vakbond UFO maandag bekend.

De stewards en stewardessen bij Lufthansa voeren sinds vrijdag actie tegen kostenbesparingen die Lufthansa via een nieuwe cao wil afdwingen.

Zij vinden de bezuinigingen overbodig omdat het luchtvaartconcern zelf zegt op koers te liggen voor het meest winstgevende boekjaar ooit.

Reizigers moeten volgens UFO nog tot en met vrijdag dagelijks rekening houden met werkonderbrekingen. Vrijdag en zaterdag kwamen daardoor in totaal meer dan achthonderd vluchten te vervallen. Daar kwamen er maandag bijna duizend bij. Zondag werkte het cabinepersoneel wel gewoon.

Besparingsplannen 

Lufthansa en dochtermaatschappij Germanwings kregen de afgelopen anderhalf jaar vaker te maken met stakingen, maar dan door piloten. Ook zij zien niets in verdere besparingsplannen. De arbeidsonrust kostte de Duitse luchtvaartgroep al honderden miljoenen euro's.

Volgens Lufthansa is het ondanks de goede financiële resultaten wel degelijk nodig de kosten verder terug te dringen. Alleen dan ziet het bedrijf kans ook in de toekomst de groeiende concurrentie van prijsvechters en maatschappijen als Emirates, Etihad en Turkish Airlines het hoofd te bieden.

Zwakke euro

Concurrent Air France-KLM ziet zich voor een vergelijkbare uitdaging geplaatst. Ook daar verbeterden de laatste maanden de resultaten, vooral dankzij goedkopere brandstof en de relatief zwakke euro. Dat maakt het lastiger het personeel warm te laten lopen voor extra inspanningen om de kosten te verlagen.

In een poging nieuwe acties te voorkomen verhoogde Lufthansa maandagavond de eenmalige bonus die het personeelsleden in het vooruitzicht heeft gesteld, met 1000 euro tot 3000 euro. In ruil voor de bonus zouden de acties met onmiddellijke ingang beëindigd moeten worden. Lufthansa wil met de bonden om de tafel om te praten over de bonus en over andere concessies.