Het Australisch-Belgische Nyrstar overweegt zich geheel terug te trekken uit mijnbouw. De grootste zinkproducent ter wereld meldde maandag bij die aankondiging ook plannen voor een kapitaalverhoging. 

De zinkprijs is dit jaar fors gedaald en Nyrstar beschikt over te weinig kapitaal om de mijnbouwactiviteiten rendabel te maken.

De prijs van een ton zink daalde van 2200 dollar aan het begin van dit jaar tot een voorlopig dieptepunt van 1600 dollar per ton in september.

De onderneming, die zucht onder een schuldenlast van ruim 840 miljoen euro, wil 250 tot 275 miljoen euro aan nieuw kapitaal aantrekken. Grootaandeelhouder Trafigura is bereid maximaal 125 miljoen euro voor zijn rekening te nemen. De Nederlands-Zwitserse grondstoffenhandelaar houdt zijn belang in Nyrstar daarbij onder de 49,9 procent.

Nyrstar zal ''als de huidige marktomstandigheden aanhouden'' zijn mijnbouwactiviteiten opschorten. Volgens het bedrijf neemt het aanbod op de markt voor zinkconcentraat daarmee met 400.000 ton per jaar af. De sluiting van twee mijnen zorgde eerder al voor een afname van 100.000 ton op jaarbasis.