Air France-KLM wist ook in oktober meer vliegtuigstoelen gevuld te krijgen dan een jaar eerder. 

Dat was nodig want de ticketprijzen stonden nog altijd onder druk, meldde het luchtvaartconcern maandag.

In totaal 7 miljoen reizigers maakten vorige maand gebruik van de diensten van Air France-KLM, 1,5 procent meer dan in oktober vorig jaar. Daarbij zijn de 1,1 miljoen passagiers die Transavia vervoerde niet meegerekend. Voor de budgetdochter betekent dat een stijging van bijna 12 procent.

Na verrekening van de afstand die passagiers aflegden, was sprake van een toename van de vraag met 2,6 procent. Dat was ruimschoots meer dan de 0,9 procent waarmee de capaciteit toenam. De gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, steeg met 1,4 procentpunt tot 86,1 procent.

Verre bestemmingen 

Met name de verkoop van tickets naar verre bestemmingen zat flink in de lift. De vraag groeide met 3,2 procent, twee keer zo sterk als het aanbod. Op vluchten binnen Europa bleef het aantal passagiers nagenoeg stabiel, terwijl de capaciteit met 1,8 procent werd teruggeschroefd.

De groei bij Transavia komt nog altijd hoofdzakelijk voor rekening van de Franse tak, die het aantal reizigers met 42 procent zag toenemen. De passagiersgroei bij de prijsvechter hield afgelopen maand geen gelijke tred met de uitbreiding van de capaciteit. De bezettingsgraad zakte met 0,7 procentpunt tot 90,1 procent.

De vrachtdivisie had afgelopen maand ruim 10 procent minder werk dan een jaar eerder, bij een 7,5 procent lagere capaciteit. Ook hier waren de tarieven duidelijk lager dan in oktober 2014. Air France-KLM is bezig met een grote reorganisatie bij vrachtdochter Martinair. Er blijft maar een handvol vliegtuigen over, die uitsluitend goederen vervoeren.