De Europese beurzen zijn maandag met verlies de handel uitgegaan.

Vooral in het laatste handelsuur zakten de graadmeters weg. Tegenvallende Chinese handelscijfers drukten het sentiment. Anderzijds gaven het sterke banencijfer uit de VS van vrijdag en de goedkope euro juist iets van steun.

De AEX-index in Amsterdam sloot na een hogere opening uiteindelijk 1 procent lager op 465,01 punten. De Midkap zakte 0,8 procent tot 694,63 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten 0,9 tot 1,6 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de export van Duitsland in september sterker is gegroeid dan verwacht. Afgelopen weekeinde liet de Chinese overheid weten dat de export van China in oktober voor de vierde maand op rij is gedaald. Ook de import van de op een na grootste economie ter wereld ging opnieuw omlaag.

Delta Lloyd

Delta Lloyd was met een winst van 4,4 procent de grootste stijger in de AEX. De verzekeraar, die dit jaar een groot deel van zijn beurswaarde verloor, komt dinsdag met zijn kwartaalresultaten. Speciaalchemieconcern DSM sloot de rij met een verlies van 2,3 procent.

Bij de kleinere bedrijven daalde DPA Group 5,3 procent. De detacheerder zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal stabiliseren. De omzet nam met 30 procent toe, deels door overnames.

De Duitse bandenfabrikant Continental zakte ruim 5 procent in Frankfurt, ondanks een kleine verhoging van de winstverwachting voor dit jaar. Beleggers hadden echter op meer gehoopt.

ThyssenKrupp

Staalfabrikant ThyssenKrupp won 1,8 procent. Het Duitse concern mikt over enkele jaren op een winstmarge van 15 procent bij zijn liftdivisie. De lifttak is goed voor de helft van de winst van de onderneming.

Lufthansa verloor ruim 3 procent. Door de staking van het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij vielen maandag honderden vluchten uit. Ook voor dinsdag staan er acties op de rol.

In Parijs daalde Renault ruim 3,5 procent. De Franse premier Manuel Valls liet weten dat de Franse overheid geen fusie wil tussen de Franse autofabrikant en het Japanse Nissan.

De euro was 1,0769 dollar waard, tegen 1,0750 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 43,89 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 47,16 dollar per vat.