De aandelenbeurs in Tokio is maandag met een stevige winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. 

De toenemende verwachting dat de Amerikaanse centrale bank na een positief banenrapport de rente dit jaar gaat verhogen, zorgde voor een stijging van de dollar ten opzichte van de Japanse yen. De goedkopere Japanse munt is goed voor de Japanse exportbedrijven, die dan ook stevige koerswinsten lieten zien.

De Nikkei sloot 2 procent hoger op 19.642,74 punten. Toshiba deelde niet in feestvreugde en zakte 7,5 procent. Het elektronicaconcern leed een operationeel verlies in het afgelopen kwartaal en kondigde aan vijf voormalige topfunctionarissen aan te klagen in verband met het boekhoudschandaal bij de onderneming.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een wisselend beeld zien, nadat afgelopen weekeinde was gebleken dat de export van China in oktober voor de vierde maand op rij is gedaald. Ook de import van de tweede economie van de wereld ging opnieuw omlaag.

De All Ordinaries in Sydney daalde 1,8 procent en de Kospi in Seoul verloor 0,8 procent. De Hang Seng-index bleef onveranderd. De Chinese Shanghai Composite won 1,9 procent door de hoop op meer steunmaatregelen door Peking na zwakke handelscijfers.