De wereldeconomie staat er slechter voor dan tot dusver naar voren komt uit de voorspellingen van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Dat heeft de topman van het Deense conglomeraat A.P. Møller-Maersk gezegd in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

Maersk is het moederbedrijf van 's werelds grootste containervervoerder Maersk Lines, die goed is voor circa 15 procent van het wereldwijde vervoer van consumentenproducten over zee. Het concern is daarom een belangrijke graadmeter voor de economie.

Volgens bestuursvoorzitter Nils Smedegaard Andersen van Maersk is de wereldhandel momenteel duidelijk zwakker dan verwacht mag worden bij de huidige groeiprognoses.

Afkoelende economie

Het IMF verlaagde vorige maand zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2015 naar 3,1 procent, van een eerder voorspelde 3,3 procent. Ook voor 2016 werden de verwachtingen verlaagd.

De zwakkere groei komt volgens het IMF vooral door de afkoelende economie in veel opkomende landen. Volgens Smedegaard Andersen kunnen die lagere prognoses nog te optimistisch zijn.

Maersk heeft flink last van de zwakkere wereldhandel. Vorige week werd nog bekend dat bij Maersk Line de komende jaren minstens 4000 banen komen te vervallen. De capaciteit bij de containervervoerder zal worden teruggebracht.