Shell beschikt sinds vrijdag over een installatie waarmee een deel van de schadelijke uitstoot van zijn fabriek in het Canadese Alberta wordt opgevangen, om vervolgens kilometers diep in de grond te worden gepompt.

Het bedrijf hoopt daarmee naar eigen zeggen een bijdrage te leveren aan een duurzame oplossing voor de uitstoot van broeikasgassen.

Het zogeheten 'carbon capture and storage'-project (CCS) vindt plaats bij de winning van olie uit teerzanden. In totaal wordt een derde van de uitstoot van een bij dat project betrokken verwerkingsfabriek opgevangen. Daarbij gaat het jaarlijks om ruim een miljoen ton CO2, wat gelijk zou staan aan de uitstoot van zo'n 250.000 auto's.

Het drie jaar geleden aangekondigde project is tot stand gekomen met een forse financiële injectie van de Canadese regering en de regering van de provincie Alberta.

Zij staken samen 865 miljoen Canadese dollar (606 miljoen euro) in het project. Shell maakte zijn eigen investering niet bekend, maar verwees wel naar een eerdere raming die aangaf dat de totale kosten voor het project 1,35 miljard dollar gedurende vijftien jaar zouden bedragen.