De waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging vrijdagmiddag hard onderuit na onverwacht positieve berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Die brengen de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten sinds mei 2006 aanzienlijk dichterbij.

De euro was rond 17.00 uur 1,0745 dollar waard, na eerder een dieptepunt van 1,0707 dollar te hebben bereikt. Daarmee zakte de euro naar het laagste peil sinds eind april. Eerder op de dag was de Europese munt bijna 1,09 dollar waard. Medio oktober stond de euro nog op circa 1,15 dollar.

De Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, heeft meerdere keren laten weten dat de rente in de VS de volgende maand kan worden verhoogd, als de economie verdere tekenen van herstel toont.

Die signalen kwamen vrijdag uit het maandelijkse banenrapport, dat wees op een sterke groei van de werkgelegenheid in de VS. Het vooruitzicht van een hogere rente maakt de dollar aantrekkelijker voor beleggers dan de euro. De waarde van de euro wordt ook gedrukt door het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Ook de munten van veel opkomende landen leverden stevig in ten opzichte van de dollar. Zo ging de waarde van de Turkse lira ruim 2 procent omlaag en bereikte de Zuid-Afrikaanse rand een nieuw dieptepunt. Ook aandelenbeurzen in onder meer Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland gingen flink omlaag.

Opkomende economieën zagen de afgelopen jaren veel kapitaal toestromen vanwege de historisch lage rentestanden in de VS en Europa. Het vooruitzicht van de hogere rente in de VS zorgt al langere tijd voor een omgekeerde beweging.