De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is afgelopen maand stevig aangetrokken. 

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

's Werelds grootste economie bood in oktober werk aan 271.000 mensen meer dan een maand eerder. De aanwas in september werd herzien van 142.000 naar 137.000 banen. De werkloosheid zakte van 5,1 naar 5 procent. Dat is het laagste niveau sinds 2008.

De banengroei, waarin de landbouwsector overigens niet is meegenomen, is stukken hoger dan voorzien. Economen rekenden gemiddeld op een toename van 185.000 arbeidsplaatsen. Het gemiddelde uurloon steeg vorige maand met 0,4 procent. Ook dat is sterker dan verwacht.

Werkloosheid

Bron: Bureau of Labor Statistics© Nu.nl/Jolien de Vries

Renteverhoging

De werkgelegenheidscijfers zijn van grote invloed op het monetaire beleid van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse koepel van centrale banken.

Voorzitter Janet Yellen liet eerder deze week doorschemeren dat een renteverhoging in december zeker een optie is als de arbeidsmarkt zich blijft ontwikkelen als in de afgelopen maanden.

"Er is nog geen beslissing genomen, waar het van afhangt, is de inschatting van het Fed-bestuur op dat moment. Maar op dit moment doet de economie het goed", zei Yellen woensdag.

ING-econoom Rob Carnell concludeert in een reactie dat de eerste renteverhoging in bijna tien jaar nu zo goed als zeker is. Volgens hem is er een ''catastrofaal slechte'' ontwikkeling van de arbeidsmarkt in november nodig om de Fed nog op andere gedachten te brengen. ''Dat verwachten we niet'', voegde hij daaraan toe.