Sharon Dijksma, de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, ziet het niet zitten als Transavia onder zeggenschap van luchtvaartcombinatie Air France-KLM komt.

"Als organisaties willen samenwerken om meer efficiënt te zijn, is dat gezien de hoge kosten die zij hebben prima. Maar met het overdragen van zeggenschap hebben we natuurlijk wel problemen", zegt Dijksma vrijdag tegen BNR.

Nu valt budgetmaatschappij Transavia voor het grootste deel onder KLM. Zustermaatschappij Air France heeft een kleiner deel onder zijn hoede.

Volgens de Franse krant La Tribune wil de directie van Air France-KLM de volledige zeggenschap overhevelen naar Parijs om meer efficiënt te werk te kunnen gaan.

Het bericht wordt door Air France-KLM tegengesproken. Dijksma zegt binnenkort kennis te maken met Alexandre de Juniac, bestuursvoorzitter van de luchtvaartcombinatie. Zij zal dan haar zorgen namens de Nederlandse regering aan hem overbrengen.

Kamer verbolgen

Donderdag reageerde de Tweede Kamer verbolgen over het bericht in de Franse media. PvdA'er Jacques Monasch noemt het "schokkend" tegenover de NOS. Ook coalitiepartner VVD wil opheldering van het kabinet.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vindt dat premier Mark Rutte zich nadrukkelijker met het dossier moet bemoeien. SP'er Eric Smaling spoort Dijksma aan zo snel mogelijk naar Parijs af te reizen om de kwestie daar te bespreken.