Bij de Zuid-Afrikaanse platinaproducent Lonmin stijgt de spanning over het voortbestaan van de onderneming. 

De koers van het aandeel kelderde vrijdag in Londen met 14 procent, nadat het in de afgelopen drie weken al 58 procent aan beurswaarde zag verdampen.

De platinaproducent wil 400 miljoen dollar ophalen bij zijn aandeelhouders om een schuld te herfinancieren. Het zou voor de tweede keer in drie jaar zijn dat het bedrijf grijpt naar een aandelenemissie als reddingsboei.

Afschrijving 

Het bedrijf deed eerder al een afschrijving van 2 miljard dollar, als gevolg van de almaar dalende prijs voor platina. Topman Brian Beamish waarschuwde dat het bij het uitblijven van steun weleens einde oefening zou kunnen zijn voor de onderneming.

''De handel in aandelen zal dan worden gestaakt, waarbij alle aandeelhouders hun investering verliezen", aldus Beamish in een verklaring. Aandeelhouders stemmen 19 november over het reddingsplan.

Lonmin zette de afgelopen tijd meermaals het mes in het personeelsbestand. Het bedrijf kwam vorig jaar diep in de rode cijfers terecht na een maandenlange staking onder mijnwerkers in Zuid-Afrika. De afgelopen 12 maanden kelderde de koers met 91 procent. Het aandeel Lonmin is bijna 99 procent minder waard dan in 2010.