De openbaar aanklager van New York is een onderzoek begonnen naar het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil over mogelijke misleiding van investeerders en het publiek over de risico's van klimaatverandering en hoe die het bedrijf kunnen raken.

Aanklager Eric Schneiderman heeft woensdag een dagvaarding gestuurd naar Exxon met een verzoek om informatie, aldus ingewijden.

Het gaat naar verluidt om gegevens die teruggaan tot de jaren zeventig. Het concern zou bijna veertig jaar hebben gelogen over de impact van klimaatverandering op de resultaten. Onderzoekers van Exxon zouden in de jaren zeventig al hebben ontdekt dat door mensen veroorzaakte uitstoot van schadelijke gassen het klimaat schaadt.

Risico's 

Exxon zei de risico's van klimaatverandering zeer serieus te nemen en dat het concern al lang werkt aan mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen. Ook heeft het bedrijf naar eigen zeggen investeerders jarenlang geïnformeerd over de zakelijke risico's van klimaatverandering.

Het onderzoek wordt toegejuicht door milieugroeperingen, die vinden dat meer overheidsinstanties zich moeten aansluiten bij de zaak. Volgens bronnen kan het onderzoek ook worden uitgebreid naar andere oliemaatschappijen.

Steenkoolproducent Peabody Energy wordt ook onderzocht door het kantoor van Schneiderman in verband met klimaatverandering.