De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met winst gesloten.

Beleggers verwerkten een onverwacht sterke groei van de werkgelegenheid in de VS, die hoop biedt voor de kracht van het herstel in 's werelds grootste economie.

De AEX-index sloot 0,7 procent in de plus op 469,83 punten. De Midkap steeg 1,5 procent naar 700,25 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er 0,1 en 0,9 procent bij. De FTSE in Londen viel wat uit de toon met een verlies van 0,2 procent.

Banen

Tijdens de middaghandel werd gemeld dat er vorige maand per saldo 271.000 banen zijn gecreëerd in de VS. Dat waren er veel meer dan door economen werd voorspeld. De sterke groei van de werkgelegenheid kan de Federal Reserve ertoe zetten de rente in de VS voor het eerst sinds 2006 te verhogen.

Mede daardoor was de reactie op het banencijfer op de beurzen in New York negatiever dan in Europa. De graadmeters op Wall Street stonden licht in het rood.

De cijfers hadden een sterk effect op de koers van de euro, die met 1,0750 dollar het laagste peil bereikte sinds eind april. Eerder op de dag was de Europese munt nog bijna 1,09 dollar waard. De sterke daling hangt samen met het vooruitzicht van een hogere rente in de VS.

Vopak

De AEX werd aangevoerd door tankopslagbedrijf Vopak, wiens kwartaalcijfers werden beloond met een koerswinst van ruim 4 procent. Ook Aegon en ING deden het goed, met winsten van 3,6 en 3,9 procent.

Aperam won 20 procent in de Midkap. De kwartaalprestaties van de roestvrijstaalproducent werden door analisten omschreven als ''goed in uitdagende omstandigheden''. Ook gaat de onderneming het dividend voortaan per kwartaal uitkeren.

Arcelormittal

Arcelormittal, de voormalige eigenaar van Aperam, noteerde nagenoeg onveranderd in de AEX, ondanks een winstalarm en de aankondiging dat het dividend wordt opgeschort. Het aandeel van 's werelds grootste staalproducent is in de afgelopen weken echter al flink gedaald.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte bijna 2 procent naar 44,38 dollar. Brentolie was met 47,38 dollar per vat 1,3 procent goedkoper dan een dag eerder.