Staalconcern ArcelorMittal verwacht dat de winst dit jaar aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht, door de druk op de prijzen van staal en ijzererts en de zwakkere vraag. 

Dat maakt 's werelds grootste staalproducent vrijdag bekend.

ArcelorMittal denkt dat het bedrijfsresultaat (ebitda), het cijfer waar het bedrijf en de financiële markten vooral naar kijken, over heel 2015 uit zal komen op 5,2 tot 5,4 miljard dollar. Eerder werd een resultaat voorspeld van 6 à 7 miljard dollar.

In het derde kwartaal bleef de ebitda stabiel op 1,4 miljard dollar in vergelijking met de voorgaande periode. Netto werd een verlies geleden van 700 miljoen dollar, onder meer door afschrijvingen op voorraden door de sterk gedaalde internationale staalprijzen.

Investeringen

Het concern kondigde tevens aan de investeringen dit jaar te verlagen tot 2,8 miljard dollar, van een eerder aangegeven 3 miljard dollar. In mei stelde ArcelorMittal ook al zijn winstprognose neerwaarts bij.

De onderneming heeft te maken met felle druk op de prijzen door de grote hoeveelheid goedkoop staal uit China die op de markt komt en de lage prijs van ijzererts. Volgens ArcelorMittal stellen klanten orders uit.

De verschepingen van staal gingen in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 2,1 procent omlaag tot 21,1 miljoen ton. De omzet bedroeg 15,6 miljard dollar, tegen 20 miljard dollar een jaar geleden.

Geen dividend

Topman Lakshmi Mittal gaf aan dat de marktomstandigheden in de afgelopen maanden nog verder zijn verslechterd en dat stappen worden gezet om het bedrijf concurrerend te houden en winstgevender te maken. Mittal verwacht dat ook in 2016 de markten nog uitdagend zullen blijven.

ArcelorMittal is vanwege de moeizame economische ontwikkelingen en zijn streven om de schuld te verlagen van plan dit jaar geen dividend uit te keren.

Pijn

De winstwaarschuwing was te verwachten volgens de Rabobank, desondanks doet het pijn. Volgens de bank ligt de nieuwe winstraming voor dit jaar onder de consensus van 5,5 miljard dollar. Verder is het schrappen van de dividend voor dit jaar negatief. 

De Rabobank houdt zijn advies op hold. ArcelorMittal noteerde vrijdag in de AEX kort na opening 0,8 procent hoger op 5,01 euro.