Vopak heeft de marktomstandigheden afgelopen kwartaal verder zien verslechteren, met name in opkomende economieën. 

Ook over de Chinese markt blijft het tankopslagbedrijf voorzichtig, liet het vrijdag weten.

Vopak wist desondanks de bezettingsgraad te verbeteren tot 93 procent. Dat wijst volgens de onderneming op een gezonde vraag naar opslagcapaciteit in de meeste van zijn terminals.

Vopak zag de omzet in het derde kwartaal met 1 procent dalen tot 335 miljoen euro. De brutowinst (ebitda), exclusief eenmalige posten, zakte met 4 procent tot 194 miljoen euro. Voor het vierde vierde kwartaal verwacht het bedrijf een resultaat in dezelfde orde van grootte.

'Volgens verwachting'

De resultaten van Vopak zijn volgens Andre Mulder van Kepler Cheuvreux in de lijn der verwachting, evenals de winstprognose. 

Zijn collega Michel Aupers van Rabobank ziet evenmin verrassingen in de cijfers, maar noemt het positief dat Vopak een duidelijkere prognose voor dit jaar heeft afgegeven. Hij voorspelt wel dat de marktontwikkelingen in Azië nog een half tot anderhalf jaar voor onzekerheid blijven zorgen.

Lichte kant

ING noemde de resultaten aan de lichte kant. Volgens analist Quirijn Mulder komt dat doordat de effecten van desinvesteringen groter waren dan verwacht. De vooruitzichten stroken wel met wat ING had verwacht.

Kepler Cheuvreux heeft een reduce-advies voor Vopak met een koersdoel van 34 euro. ING hanteert bij een richtprijs van 37,50 euro een hold-aanbeveling. Rabobank is met een koopadvies en een koersdoel van 46 euro aanzienlijk positiever. Het aandeel koerste vrijdagochtend 4,7 procent hoger op 39,52 euro in een licht hogere AEX.