De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag licht lager. Beleggers waren in afwachting van het banencijfer dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Dat rapport wordt gezien als belangrijke indicator van de renteplannen van de Federal Reserve. De centrale bank gaf woensdag expliciet aan dat een verhoging in december nog altijd een reële mogelijkheid is.

De Dow-Jonesindex sloot een fractie lager op 17.863,43 punten. De S&P 500 moest 0,1 procent terug tot 2099,93 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent tot 5127,74 punten.

De financiële sector profiteerde van het vooruitzicht van hogere rentetarieven. De winsten, tot 1,8 procent, voor onder meer Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase boden enigszins tegenwicht aan verliezen in de grondstoffensector en een fors koersverlies van farmaceut Valeant (min 14,4 procent), dat enkele weken geleden in opspraak raakte vanwege vermeende omzetfraude.

Oliereuzen

De oliereuzen ExxonMobil en Chevron verloren tot 2,3 procent, mede door een flinke daling van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent goedkoper op 45,34 dollar. Dienstverleners aan de olie- en gassector als Halliburton en Schlumberger leverden tot 2 procent in.

De koers van Valeant zakte voor het eerst in twee jaar onder 80 dollar. Door de aanhoudende koersverliezen is de marktwaarde van het bedrijf geslonken van meer dan 80 miljard dollar in augustus tot circa 28 miljard dollar.

"Het Valeant-debacle blijft het sentiment ten aanzien van de medische sector drukken. Mocht het banenrapport een renteverhoging in december impliceren, dan zal de bredere markt onder druk komen", wist een handelaar.

Rentetarief

Het al sinds 2008 van kracht zijnde rentetarief van vrijwel 0 procent en andere steunmaatregelen leidden tot een enorme opmars van de aandelenkoersen. Oktober was de sterkste beursmaand in vier jaar, juist omdat de centrale banken in Europa en China meer steun toezegden en de Fed besloot nog te wachten met een verhoging.

Voor de handelsaanvang kwam juist een tegenvaller over de arbeidsmarkt naar buiten. Het aantal uitkeringsaanvragen steeg vorige week, terwijl er in de weken daarvoor juist een reeks dalingen was geweest tot het laagste niveau sinds 1973.

De euro was 1,0880 waard, tegen 1,0859 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.