De Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates heeft in de eerste helft van haar gebroken boekjaar veel last gehad van de dure dollar, de munt waaraan de Arabische dirham gekoppeld is. 

Dat zorgde ervoor dat de omzet ten opzichte van een jaar eerder met 4 procent afnam. Een fiks lagere brandstofrekening hielp het bedrijf desondanks aan een sterke winstgroei.

Emirates vervoerde 25,7 miljoen passagiers, die samen 42,3 miljard dirham aan omzet opleverden. Dat komt tegen de huidige koers neer op 10,6 miljard euro.

De nettowinst steeg met bijna twee derde tot zo'n 775 miljoen euro. Daarbij zag Emirates ook nog ruimte om reizigers via lagere ticketprijzen te laten meeprofiteren van de sterk gedaalde brandstofprijs.

De grootste Arabische luchtvervoerder investeerde flink in onder meer nieuwe vliegtuigen. Het bedrijf nam in de eerste jaarhelft dertien grote toestellen in gebruik: acht Airbus A380's en vijf Boeing 777's. Van beide types bezit het al meer exemplaren dan welke andere luchtvaartmaatschappij ook.

De vervoerscapaciteit nam op jaarbasis met 16 procent toe, terwijl de vraag maar met 11 procent groeide. De gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, zakte daardoor van 81,5 procent naar 78,3 procent.

Ook het vrachtvervoer zat stevig in de lift. Emirates transporteerde in totaal 1,25 miljoen ton goederen, 10 procent meer dan in de eerste helft van het voorgaande boekjaar.