Het Duitse sportartikelenbedrijf Adidas is positiever gestemd over de winst in 2015, geholpen door hogere verkopen in onder meer West-Europa en China.

De aangepaste nettowinst neemt dit jaar naar verwachting met 10 procent toe. Adidas had eerder een winststijging met 7 tot 10 procent voorspeld. In het afgelopen kwartaal werd een nettowinst behaald van 311 miljoen euro, een groei van 10 procent. De omzet ging met bijna 18 procent omhoog naar krap 4,8 miljard euro op jaarbasis.

''We bereiken de doellijn voor 2015 veel sneller dan we hadden verwacht'', stelde topman Herbert Hainer in een toelichting op de donderdag gepubliceerde cijfers. Adidas is op zoek naar een opvolger voor Hainer die al bijna vijftien jaar leiding geeft aan de onderneming.

Het recente schandaal bij wereldvoetbalbond FIFA heeft volgens de topman geen schade aangericht aan het imago van Adidas.

Het sportmerk is al jarenlang een van de grote sponsoren van de FIFA. ''Ik ben er van overtuigd dat consumenten het onderscheid weten te maken tussen Adidas als leverancier van sportartikelen en hetgeen nu speelt bij de FIFA", aldus Hainer.

Sinds 1970 levert Adidas de officiële bal waarmee het mondiale voetbaltoernooi wordt gespeeld. Twee jaar geleden verlengde Adidas het contract met de voetbalbond tot 2030.

Sepp Blatter

Adidas kreeg onlangs kritiek omdat het concern, anders dan andere grote sponsoren als McDonald's, Coca-Cola en Visa, niet het onmiddellijke vertrek eiste van Sepp Blatter, nadat Zwitserse autoriteiten een strafrechtelijk onderzoek naar de FIFA-baas hadden ingesteld.

Volgens Hainer was Adidas ook niet betrokken bij een dubieuze betaling van de Duitse voetbalbond DFB aan de FIFA inzake de gunning van het WK 2006 aan Duitsland, waar zo veel om te doen is. Daarbij zou een bedrag van 6,7 miljoen euro zijn betaald door wijlen voormalig Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus.

Volgens Hainer was het geld afkomstig van de eigen rekening van Dreyfus en speelde de zaak op het moment dat hij Adidas al had verlaten.