De recente onrust op de financiële markten heeft zich in het derde kwartaal vertaald in een fikse groei van het aantal transacties op de beurzen van Euronext, dat daardoor de omzet en onderliggende winst zag toenemen.

Dat maakt de uitbater van de aandelen- en derivatenmarkten in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon donderdag bekend.

De maanden juli tot en met september werden gekenmerkt door een uiterst grillig handelsverloop op de beurzen wereldwijd. De Griekse schuldencrisis, de terugval van de economische groei in opkomende markten als China en speculatie over de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten in jaren zorgden voor veel extra activiteit bij beleggers.

Effecten

De opbrengsten voor Euronext uit de handel in effecten stegen met ruim 18 procent naar 133 miljoen euro. Daar stond een net zo sterke daling daling van de operationele kosten tegenover.

Het bedrijfsresultaat voor eenmalige posten steeg met 47 procent tot 73,4 miljoen euro. De nettowinst zakte door een hogere belastingaanslag met een kleine 4 procent tot 47,7 miljoen euro.

''Euronext heeft een ongeëvenaard kwartaal achter de rug'', zei interimtopman Jos Dijsselhof. Hij wees daarbij niet alleen op de onrust op de beurzen, maar ook op het toegenomen aantal beursgangen. 

Die brachten een kleine 20 miljoen euro in het laatje, ruim de helft meer dan een jaar eerder. Het derde kwartaal is doorgaans niet de beste tijd wat betreft beursintroducties van bedrijven.

Handelsvolumes

Bestuurder Lee Hodgkinson zei in een toelichting dat de handelsvolumes in oktober wel weer wat zijn weggezakt na het ''uitzonderlijke'' derde kwartaal. Ze liggen nog wel in lijn met het gemiddelde tot nu toe dit jaar, aldus de baas van de Londense activiteiten van Euronext.

Het beursbedrijf liet verder weten dat Parijse tak verdacht wordt van het overtreden van beursregels in 2009. De Franse toezichthouder AMF heeft eerder deze week in een hoorzitting een boete geëist die kan oplopen tot 4 miljoen euro. Euronext spreekt de beschuldigingen tegen.