Bouwbedrijf BAM heeft zijn financiële resultaten de afgelopen maanden verder weten te verbeteren. Het bedrijf boekte meer winst op infrastructuurprojecten, terwijl de Nederlandse bouwmarkt moeilijk bleef.

BAM zag de opbrengsten in de eerste negen maanden van dit jaar met 4 procent stijgen naar 5,4 miljard euro. Het brutoresultaat zonder eenmalige kosten verdrievoudigde naar 45,7 miljoen euro.

De totale brutowinst ging met 15 miljoen euro omhoog naar bijna 18 miljoen euro. BAM verwacht dat de brutowinst zonder eenmalige kosten over heel 2015 hoger zal zijn dan in 2014 (62,2 miljoen euro).

BAM zakte door verliezen op grote projecten vorig jaar diep in de rode cijfers. Het bouwbedrijf werkt hard aan een reorganisatie, waarbij de risico's op tegenvallers kleiner moeten worden.

Volgens bestuursvoorzitter Rob van Wingerden ligt dit proces op schema. Aan de nieuwe strategie voor de periode tot en met 2020 wordt nog gewerkt. Die plannen worden in februari gepresenteerd.

Oudere projecten

BAM kondigde donderdag aan maatregelen te zullen nemen om de prestaties van de Nederlandse bouwactiviteiten te verbeteren, maar werkte dat voornemen nog niet uit. Negatieve resultaten op oudere projecten in Nederland zadelden de bouwdivisie de afgelopen negen maanden op met een verlies van ruim 19 miljoen euro. De opbrengsten liepen hier wel met 10 procent op, terwijl de orderportefeuille met 4 procent slonk.

De opbrengsten van de infradivisie stegen met 3 procent, dankzij gunstige ontwikkelingen in het buitenland. In Nederland was de omzet lager, omdat BAM zich nu richt op projecten met een hogere marge. Bij Infra werd in totaal een winst van bijna 42 miljoen euro geboekt, tegen een min van 6 miljoen euro een jaar eerder.

Gemengd beeld

De trading update die BAM donderdag heeft gepresenteerd biedt een gemengd beeld. stellen diverse analisten in hun reactie.

De winst overtrof de gemiddelde verwachting in de markt, maar het beeld was lang niet bij alle divisies even positief. Zo werd er een verlies geleden bij de bouwdivisie, terwijl bijvoorbeeld de privaat-publieke samenwerkingen en het vastgoed het wel goed deden.

Volgens KBC Securities waren de meevallers in de cijfers van BAM vooral te danken aan boekwinsten, die door het bedrijf niet werden gekwantificeerd. Het verlies van de bouwdivisie werd door KBC en Rabobank bestempeld als een teleurstelling.

KBC en Rabobank handhaven hun koopadvies voor het aandeel BAM, dat ook bij Kepler Cheuvreux en Kempen op de kooplijst staat. BAM noteerde donderdag rond 09.20 uur bijna 3 procent in de min op 5 euro.