Het zich als een olievlek uitbreidende emissieschandaal bij Volkswagen zet de reputatie en toekomstige winsten van het autoconcern onder druk.

Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een woensdag uitgebracht rapport. Het rapportcijfer voor langlopend schuldpapier van Volkswagen gaat omlaag van A2 naar A3.

Moody's plakt aan de nieuwe kredietrating bovendien een negatief vooruitzicht, wat betekent dat een verdere verlaging op korte termijn allerminst uitgesloten is. Overigens betekent een A3-rating dat de firma het nog altijd zeer onwaarschijnlijk acht dat Volkswagen in gebreke zal blijven bij de afbetaling van langlopende leningen.

Volkswagen liet dinsdag weten dat bij nog eens 800.000 auto's, ditmaal ook met benzinemotoren, mogelijk sprake is van onregelmatigheden in uitstootwaarden die in laboratoriumtests zijn gemeten. Eerder zou het slechts gaan om elf miljoen dieselauto's.

Het bedrijf zette afgelopen kwartaal al 6,7 miljard euro opzij voor de kosten van het emissieschandaal. Daar komt door de uitbreiding van het aantal verdachte wagens nog eens 2 miljard euro bij. Onzeker blijft evenwel of de nu gereserveerde bedragen voldoende zijn om alle kosten te dekken, aldus Moody's.

Nog los van de bijkomende financiële schade, tonen de jongste ontwikkelingen volgens de kredietbeoordelaar nog maar eens aan dat de interne controle bij het Duitse autoconcern allesbehalve op orde is. Ook over de manier waarop de onderneming wordt bestuurd maakt de firma zich steeds meer zorgen.

Dossier VW-schandaal