Een renteverhoging in de Verenigde Staten voor het einde van dit jaar behoort zeker nog tot de mogelijkheden, als de economische ontwikkelingen daarvoor ruimte laten. 

Dat zei voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, woensdag in een hoorzitting in het Congres.

De centralebankpresident benadrukte dat alle opties nog op tafel liggen bij de laatste beleidsvergadering van de Fed in december. "Er is nog geen beslissing genomen, waar het van afhangt, is de inschatting van het Fed-bestuur op dat moment", zei Yellen. Maar op dit moment "doet de economie het goed", voegde ze eraan toe.

Met name de werkgelegenheid is een belangrijke indicator. Woensdag bleek uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP dat de banengroei bij bedrijven afgelopen maand licht is afgezwakt ten opzichte van september. Het cijfer was wel sterker dan economen hadden voorzien.

Arbeidsmarkt

Vrijdag doet de overheid een boekje open over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in oktober. Die cijfers gelden als zeer bepalend voor het monetaire beleid van de Federal Reserve, dat de afgelopen jaren geheel in het teken stond van economisch herstel na de kredietcrisis .

Op de financiële markten wordt al sinds de zomer rekening gehouden met de eerste renteverhoging door de Fed in jaren. De afgelopen twee maanden zag de centrale bank af van een rentestap gezien de onrust die de recente groeivertraging in belangrijke opkomende markten als China heeft veroorzaakt.