De Europese beurzen zijn woensdag overwegend hoger de handel uitgegaan.

De winsten liepen in het laatste handelsuur wel sterk terug, nadat de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen had gezegd dat een renteverhoging in de Verenigde Staten in december nog zeker tot de mogelijkheden behoort.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,4 procent hoger op 468,84 punten. De Midkap kreeg er eveneens 0,4 procent bij en eindigde op 697,84 punten.

De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs stegen 0,5 en 0,3 procent, die in Frankfurt viel uit de toon met een daling van 1 procent.

Federal Reserve

Volgens Yellen liggen bij de de laatste Fed-vergadering van dit jaar alle opties op tafel, inclusief de langverwachte renteverhoging waar de centrale bank de afgelopen twee maanden nog van afzag. Ook een sterker dan verwacht groeicijfer over de Amerikaanse dienstensector voedde mogelijk de rentevrees bij Europese beleggers.

Sinds het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 staat de Amerikaanse rente op een historisch laag niveau van net boven het nulpunt. Dat heeft bijgedragen aan het herstel van 's werelds grootste economie, maar ook de aandelenhandel stevig in het zadel geholpen.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer was de sterkste stijger in de AEX. De informatieleverancier handhaafde zijn prognoses voor dit jaar. ING boekte afgelopen kwartaal meer winst dankzij de aantrekkende economie en won 2 procent. De cijfers van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) werden beloond met een koerswinst van 1,5 procent.

Nieuwe toekomstplannen van DSM werden bepaald niet met gejuich ontvangen. Het speciaalchemiebedrijf leverde 4 procent in. Onderaan bij de hoofdfondsen stond staalconcern Arcelormittal met een verlies van 4,9 procent.

Volkswagen

Volkswagen maakte dinsdagavond bekend dat nog eens 800.000 auto's afwijkende uitslagen laten zien bij emissieproeven dan tot dusver bekend was. Het gaat nu niet meer alleen om diesels, maar ook om wagens met benzinemotoren. Het aandeel zakte bijna 10 procent.

De euro was 1,0860 dollar waard, tegen 1,0952 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Amerikaanse olie werd 2,7 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 46,60 dollar op. De prijs van Brentolie zakte 3,1 procent tot 48,99 dollar per vat.