ING heeft vorig jaar belangrijke onderdelen geschreven van de wet die Nederlandse banken een fiscale aftrek van 350 miljoen euro per jaar geeft op een nieuw type obligatie. 

Dat meldt NRC woensdag op basis van interne documenten van het ministerie van Financiën. Ook ABN Amro-topman Gerrit Zalm was betrokken bij het proces.

De obligaties, die voluit contingent convertibles (coco's) heten, verliezen hun waarde zodra het eigen vermogen van een bank onder een bepaald minimum komt. Banken kunnen zo hun buffers aanpassen om schokken in financiële markten op te vangen.  

Volgens ING-topman Ralph Hamers is er niets vreemds aan dat ING heeft meegeschreven aan de wet waarmee zij fiscaal voordeel krijgen.

"Omliggende landen hebben die rente daarop fiscaal aftrekbaar gemaakt, zoals rente op alle schuld fiscaal aftrekbaar is natuurlijk. Dat is nu geharmoniseerd", zegt Hamers tegen BNR.

Staatssteun

Uit de documenten blijkt volgens de krant dat ING het ministerie aanraadde de aftrek alleen bij de Europese Commissie te melden als men denkt "dat het staatssteunrisico wel meevalt".

Het is verplicht een vermoeden van staatssteun bij de Europese Commissie te melden. Dijsselbloem zou bewust niet gemeld hebben dat er in samenwerking met de banken zelf naar formuleringen is gezocht om de Commissie op een dwaalspoor te brengen.

GroenLinks en de SP hebben een debat aangevraagd met de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Ook regeringspartij PvdA wil opheldering over de invloed van banken op weteving.