Het Belgische logistieke vastgoedfonds WDP wil naast zijn beursnotering in Brussel er ook een in Amsterdam. 

Een aanvraag daarvoor is ingediend, waarschijnlijk wordt de tweede beursnotering van de onderneming op 18 november effectief. 

Met de beursgang op het Damrak wil WDP het stijgende aandeel van Nederland binnen zijn vastgoedportefeuille laten zien. Die is op dit moment net zo groot als de portefeuille van thuismarkt België. WDP heeft een kantoor in Breda.

''Deze notering versterkt WDP’s profiel en zichtbaarheid als beursgenoteerde speler op de Nederlandse vastgoedmarkt'', aldus de onderneming woensdag. WDP is het eerste logistieke vastgoedbedrijf op Beursplein 5. 

Vastgoed

De waarde van de vastgoedportefeuille stond eind juni op ruim 1,7 miljard euro, dit moet groeien tot 2 miljard euro aan het einde van volgend jaar. 

Het bedrijf kan aandelen of obligaties uitgeven om nieuwe projecten te financieren. Op het moment dat extra kapitaal nodig is, zal daar een besluit over geworden genomen. Momenteel heeft WDP drie miljoen vierkante meter opslagruimte en honderddertig sites.

WDP zal vooralsnog geen nieuwe aandelen plaatsen. De zogenoemde referentiemarkt van WDP blijft Euronext Brussel. De aandelen zullen verzameld en geadministreerd worden in het centrale orderboek van de Euronext-groep.

Vraag

Het bedrijf ziet goede groeikansen in de toekomst, omdat dankzij e-commerce de vraag naar distributiecentra in Europa sterk zal groeien.

Het in 1971 opgerichte WDP heeft naar eigen zeggen een sterke focus op waardecreatie voor de aandeelhouders. Er zijn volgens Uwents goede kansen voor WDP gezien de sterke groei van e-commerce. Naar verwachting zullen de komende jaren miljoenen vierkante meters aan opslagruimte nodig zijn om aan stijgende onlineverkopen te voldoen.

''Logistiek is strategisch geworden en zal alleen maar aan belang winnen. Wij kennen de markt heel goed en bieden alle diensten. Dat onderscheidt ons en maakt ons een waardevolle partij'', stelt Uwents. Hij benadrukt daarbij de langetermijnvisie van WDP en de focus op duurzaamheid, bijvoorbeeld door zonnepanelen op centra te plaatsen.

Benelux

Het bedrijf mikt voorlopig op groei in de Benelux. Tot de klanten behoren bedrijven als Kuehne+Nagel, DHL, Ahold, Action, The Greenery en Wehkamp. In september werd voor Wehkamp door WDP nog een geautomatiseerd e-commerce-distributiecentrum geopend in Zwolle, het grootste ter wereld. De opening werd verricht door koning Willem-Alexander. Op het dak ligt een groot zonnepanelenveld.

WDP krijgt in Amsterdam in eerste instantie een notering in de Smallcap-index, maar het bedrijf hoopt snel de stap naar de Midkap te maken. WDP voldoet aan alle voorwaarden, aldus Uwents. Een notering in de Midkap zou volgens hem een positief effect hebben op de liquiditeit en zichtbaarheid. WDP is sinds 1999 in Brussel genoteerd en heeft een marktwaarde van 1,3 miljard euro.