Ordina heeft nog altijd moeite om overheidsklussen binnen te slepen en dat zet druk op zowel de omzet als de winstgevendheid. 

Mede daarom moeten de kosten bij de automatiseerder structureel met 15 miljoen euro omlaag, in plaats van een eerder gemelde 8 miljoen euro.

Alle bezuinigingen bij elkaar leiden tot het verlies van 180 voltijdsbanen, zei financieel directeur Jolanda Poots-Bijl in een toelichting. De eenmalige kosten van de reorganisatie schat zij op 10 tot 15 miljoen euro. Het besparingsdoel moet in het laatste kwartaal van volgend jaar zijn gehaald.

Aan de andere kant blijft Ordina naar eigen zeggen investeren in groei, met name op het gebied van beveiliging, digitalisering en slimme technologie. Zo heeft het bedrijf dit jaar plek voor 170 nieuwe, jonge specialisten. Er werken nu in totaal ruim 2.900 mensen.

Aanbestedingen

Ordina kampt al langer met een terugval in opdrachten uit de publieke sector. Het bedrijf raakte vorig jaar in opspraak omdat het vals zou hebben gespeeld in aanbestedingen voor overheidsklussen. Topman Stépan Breedveld sprak de hoop uit dat die markt snel weer aantrekt, maar waagde zich niet aan voorspellingen.

De automatiseerder zag de omzet afgelopen kwartaal met 3,8 procent op jaarbasis zakken naar 84,8 miljoen euro. Groei in België en Luxemburg was bij lange na niet voldoende om te compenseren voor het omzetverlies van 6 procent in Nederland, waar meer dan driekwart van de inkomsten worden behaald.

De brutowinst (ebitda) daalde van 5,3 miljoen naar 3,7 miljoen euro. Vergeleken met het zeer zwakke tweede kwartaal is wel sprake van een verbetering, zei Breedveld. Ordina had aan het einde van de periode een nettoschuld van 11,1 miljoen euro, ruim twee keer zoveel als een jaar eerder.