'Volkswagen verzuimde ongevallen te melden in VS'

Volkswagen heeft mogelijk nog een Amerikaanse toezichthouder niet goed geïnformeerd. 

Het autoconcern verzuimde volgens persbureau Bloomberg ten minste vier ongelukken met zijn auto's te melden bij de overheidsdienst op het gebied van verkeersveiligheid NHTSA.

Autofabrikanten zijn verplicht ongevallen te melden waarvan wordt vermoed dat ze zijn veroorzaakt door defecten aan auto's. De NHTSA verzamelt die gegevens zodat tekortkomingen die structureel voorkomen bij automodellen snel kunnen worden opgespoord.

Bloomberg liet maandag weten vier dossiers van rechtszaken tegen Volkswagen in handen te hebben die bij de toezichthouder niet bekend zijn. Een van de betreffende ongevallen had een dodelijke afloop. Het bedrijf zegt de zaak in overleg met de NHTSA te laten onderzoeken.

Korrel

De Amerikaanse milieudienst EPA heeft Volkswagen al op de korrel. Het bedrijf verkocht jarenlang dieselauto's die dankzij illegale software in testsituaties veel milieuvriendelijker leken dan ze daadwerkelijk waren. De boete daarvoor kan in de vele miljarden gaan lopen.

Ook in andere landen, waaronder thuismarkt Duitsland, ligt de autobouwer wegens het dieselschandaal onder een vergrootglas bij justitie en toezichthouders. Auto's met de gewraakte software zijn wereldwijd verkocht, in totaal elf miljoen stuks.

Of Volkswagen van de NHTSA strafmaatregelen tegemoet kan zien, is nog onduidelijk. De overheidsdienst wilde daar niets over zeggen. Concurrent Honda werd eerder dit jaar in een vergelijkbare zaak wel beboet, aldus Bloomberg.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie