De aandelenbeurzen op Wall Street openen maandag naar verwachting zonder grote uitslagen. Beleggers doen het rustig aan na de zeer sterke maand oktober.

De beurshandel in New York staat deze week onder meer in het teken van de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die vrijdag worden gepubliceerd. Een sterke banengroei kan de Federal Reserve ertoe zetten de rente in de VS begin december te verhogen.

Voordat het zover is komt nog een reeks grote bedrijven met kwartaalresultaten naar buiten. Maandag was het de beurt aan Visa, dat vooral opviel met de aankondiging van de hereniging met het verzelfstandigde Visa Europe.

Visa krijgt de Europese activiteiten voor minstens 16,5 miljard euro weer in handen. De overnameprijs kan nog oplopen tot ruim 21 miljard euro.

Shire

Ook in de farmaciesector was er weer overnamenieuws. De Britse farmaceut Shire wil het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Dyax voor circa 5,9 miljard dollar kopen. In de voorbeurshandel schoot het op Wall Street genoteerde Dyax daardoor omhoog. De koers van het aandeel Baxalta, dat eerder een ongevraagd bod van Shire ontving, zakte.

Fastfoodbedrijf Chipotle kwam in opspraak door een uitbraak van e.coli onder mensen die onlangs een restaurant van de keten hebben bezocht. Vanwege het onderzoek houden 43 filialen in de staten Washington en Oregon voorlopig de deuren gesloten.

Industrie

Later deze week komen nog onder meer Time Warner, Visa, botoxproducent Allergan, Facebook en Walt Disney met hun kwartaalcijfers.

Maandag krijgen beleggers vlak na opening van de beurs nog recente cijfers over de Amerikaanse industrie, zowel van onderzoeksbureau Markit als van evenknie ISM. Verder wordt de ontwikkeling van de bouwuitgaven in september gemeld.

Vrijdag sloot de Dow-Jonesindex 0,5 procent lager op 17.663,54 punten. De brede S&P 500 daalde ook 0,5 procent, tot 2079,36 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 5053,75 punten. Wall Street kende in oktober de beste beursmaand in vier jaar.