De Britse farmaceut Shire wil het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Dyax voor circa 5,9 miljard dollar (5,4 miljard euro) overnemen. 

Met de maandag aangekondigde transactie krijgt Shire een veelbelovend middel van Dyax tegen erfelijk angio-oedeem in handen. Het middel tegen acute zwellingen van zacht weefsel kan naar verwachting, na goedkeuring van toezichthouder FDA, in 2018 op de markt worden gebracht.

Shire heeft zelf al twee middelen tegen angio-oedeem, maar verwacht dat het middel van Dyax de winstgevendheid een flinke impuls zal geven. Ook komt de ambitie om 's werelds leidende biotechbedrijf, en marktleider op het gebied van zeldzame aandoeningen, te worden door de overname in een stroomversnelling.

Angio-oedeem is een ophoping van vocht die ontstaat door lekkende bloedvaten. Dit kan gevaarlijk zijn als het gaat om bijvoorbeeld een grote zwelling van de tong of het zachte verhemelte. Dit kan tot verstikking leiden.

Winst per aandeel

De aankoop zal de winst per aandeel in 2016 en 2017 enigszins drukken, verwacht Shire. Na de beoogde goedkeuring van het middel van Dyax volgt waarschijnlijk echter een sterk herstel.

Shire verwacht verder 50 miljoen dollar aan kostenvoordelen vanaf 2017, oplopend naar minimaal 100 miljoen dollar in 2019. De deal wordt naar verwachting in de eerste helft van 2016 afgerond.

Shire wil naar verluidt nog altijd Baxalta inlijven, ondanks de afwijzing van een bod van 30 miljard dollar door dat Amerikaanse bedrijf in augustus. Destijds gaf Shire aan dat een verhoging van dat bod niet was uitgesloten. Baxalta vond de voorgehouden 30 miljard dollar geen uitgangspunt om onderhandelingen te beginnen.

Shire zou echter niet heel veel ruimte hebben om het bod te verhogen en ook het feit dat Baxalta pas kort op eigen benen staan, na afgesplitst te zijn van Baxter International, zou de transactie bemoeilijken.