Visa wordt herenigd met zijn Europese onderdeel, dat de afgelopen jaren zelfstandig opereerde als Visa Europe. Dat maakte het creditcardbedrijf maandag bekend.

De hereniging is niet goedkoop. Met de overname is in ieder geval een bedrag van 16,5 miljard euro gemoeid, dat nog kan oplopen tot ruim 21 miljard euro. Visa verwacht met de deal een slag te slaan in '"een zeer aantrekkelijke regio" met grote kansen voor verdere groei.

Het Europese onderdeel werd in 2007 afgesplitst van Visa en is eigendom van een omvangrijke groep Europese banken. Het bedrijf is verantwoordelijk voor meer dan 500 miljoen betaalkaarten in Europa, die goed zijn voor één op de zes euro's die in Europa worden uitgegeven.

De overname moet Visa in Europa een betere positie geven in de concurrentiestrijd met MasterCard. Dat bedrijf kan echter ook profiteren, door deals te sluiten met banken die eerder verbonden waren aan Visa, maar nu mogelijk voor een andere partij willen kiezen.

Europese banken

In totaal kunnen ruim drieduizend betrokken Europese banken profiteren van de verkoop. Het Britse Barclays strijkt daarbij het grootste bedrag op.

Visa meldde maandag ook de resultaten van het eind september afgesloten boekjaar. Daarin haalde het bedrijf een nettowinst van 6,3 miljard dollar (5,7 miljard euro), wat 16 procent meer was dan een jaar eerder.

Topman Charlie Schwarf voorspelde in een toelichting dat Visa in het pas begonnen boekjaar 2016 last krijgt van de opmars van de dollar, die opbrengsten van buiten de VS drukt, en van de nog altijd zwakke ontwikkeling van de wereldeconomie. Vanaf boekjaar 2017 kan Visa volgens hem echter weer een stevige groei laten zien.