ING heeft in het derde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die de bank woensdag om 07.00 uur publiceert.

De analisten voorzien in doorsnee een onderliggende nettowinst van 955 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2014 bleef onder de streep nog 1,12 miljard euro over. De totale opbrengsten stabiliseerden naar verwachting op krap 4 miljard euro.

ING zag de winst in het tweede kwartaal nog met ruim een kwart oplopen, naar 1,4 miljard euro. De bank verstrekte meer leningen en trok meer spaargeld aan, terwijl de kosten voor probleemleningen daalden.

Klantenbestand

ING wist het klantenbestand in de eerste maanden van dit jaar in heel Europa uit te breiden. De klantenaanwas was in de eerste helft van 2015 ongeveer even sterk als een jaar eerder. Topman Ralph Hamers voorspelde begin augustus dat dit tempo voorlopig kon worden volgehouden.

Dankzij het economische herstel in Nederland en de rest van Europa namen de risico's en de daaraan verbonden kosten voor ING in de eerste helft van dit jaar af. De voorzieningen voor slechte leningen daalden daardoor in het tweede kwartaal bij bijna alle onderdelen tot het niveau van het langjarig gemiddelde.