De Europese aandelenbeurzen zijn maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand november in de plus gesloten.

Een sterker dan verwachte groei van de industriële activiteit in de eurolanden bood steun aan de handel.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 464,58 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 700,37 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,9 procent. De beursindex in Londen ging een fractie omhoog.

De beurs in Turkije won 5,4 procent na de uitkomst van de parlementsverkiezingen in het land. De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan haalde zondag de absolute meerderheid bij de verkiezingen.

In de MidKap behoorde PostNL tot de grootste dalers met een min van 2,9 procent, na een tegenvallend kwartaalbericht. De aanhoudende krimp van de postmarkt en stijgende loonkosten van pakketbezorgers drukten de resultaten van het postbedrijf.

Koploper in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd met een koerswinst van 5,9 procent. Brouwer Heineken was de grootste verliezer met een min van 1,2 procent.

In Dublin won Ryanair 3,2 procent, na een verdere verscherping van de winstverwachting. De prijsvechter heeft naar eigen zeggen een ijzersterke zomer achter de rug. Topman Michael O'Leary waarschuwde wel voor een mogelijke prijsoorlog in 2016. Concurrent easyJet verloor meer dan 2 procent in Londen.

Commerzbank 

Commerzbank werd in Frankfurt 6,6 procent meer waard. De tweede bank van Duitsland boekte meer winst en keert voor het eerst sinds 2007 weer dividend uit.

In Athene zaten de Griekse banken flink in de lift na een stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Zo gingen Alpha Bank en Eurobank tot 29 procent omhoog, Piraeus Bank en National Bank of Greece klommen respectievelijk 18,3 en 7,7 procent. De beurs in Athene ging ruim 3 procent vooruit.

De euro stond op 1,1023 dollar, tegen 1,1024 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 46,05 dollar. Brent werd 1,6 procent goedkoper en kostte 48,80 dollar.