De effectenbeurs in Tokio is maandag met een flink verlies aan de nieuwe beursmaand begonnen. De Nikkei sloot 2,1 procent in de min op 18.683,24 punten. 

Beleggers in het Verre Oosten reageerden negatief op de aanhoudende krimp van de omvangrijke Chinese industrie, die de zorgen over de op één na grootste economie ter wereld aanwakkerden.

Uit cijfers van de overheid bleek dat de industrie in oktober voor de derde maand op rij is gekrompen. Ook volgens de gegevens van de private mediapartij Caixin kromp de industrie vorige maand voor de derde keer op rij.

Aan het bedrijvenfront ging de Japanse containervervoerder Kawasaki Kisen Kaisha 8,8 procent onderuit na een verlaging van de winstverwachting, na tegenvallende kwartaalcijfers. De kwartaalresultaten van de maker van elektronische componenten Murata Manufacturing werden beloond met een koers winst van 4,4 procent.

Elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters ook omlaag. De Chinese Shanghai Composite daalde 0,3 procent en in Hongkong verloor de Hang Seng-index 0,7 procent.

De Britse bank HSBC, die ook een notering heeft in Hongkong, zakte 0,3 procent na publicatie van het kwartaalbericht. De Kospi in Seoul steeg 0,3 procent en de All Ordinaries in Sydney leverde 0,3 procent in.